Державні облігації

Попит залишається невисоким

Учорашній аукціон знову дав можливість рефінансувати лише частину виплат і цього разу це теж стосується валютних ОВДП. Усього за даними Міністерства фінансів було залучено 4.7 млрд грн, з яких понад 3.6 млрд -- від валютних інструментів.

Учорашній аукціон знову дав можливість рефінансувати лише частину виплат і цього разу це теж стосується валютних ОВДП. Усього за даними Міністерства фінансів було залучено 4.7 млрд грн, з яких понад 3.6 млрд -- від валютних інструментів.Попит на гривневі облігації залишається невеликим і цього разу він зріс більш ніж удвічі та склав 1.1 млрд. Переважно попит був заявлений на короткострокові інструменти, але майже четверта частина обсягу була подана на 2-річні ОВДП, тоді як наприкінці минулого року Мінфін навіть не пропонував такі строки обігу через відсутність інтересу до них. Залучених цього разу коштів буде достатньо і забезпечити всі виплати за гривневими облігаціями цього тижня, і поповнити бюджетні рахунки.

А от з валютними облігаціями ситуація виглядає менш позитивно. Вдруге поспіль попит значно менший ніж потреба у залученні валютних коштів. Очевидно в умовах відносної стабільності курсу гривні такий інструмент залишається менш привабливим ніж гривневі облігації, які приносять значно вищий відсотковий дохід.

Цього разу Мінфін відмовився від пропозицій валютних ОВДП з терміном обігу до одного місяця, що є позитивним моментом. Проте запропоновані випуски з терміном обігу від чотирьох місяців до двох років разом отримали попиту лише на $140 млн, а це лише третина сьогоднішніх виплат.

Цього разу Мінфін відмовився від пропозицій валютних ОВДП з терміном обігу до одного місяця, що є позитивним моментом. Проте запропоновані випуски з терміном обігу від чотирьох місяців до двох років разом отримали попиту лише на $140 млн, а це лише третина сьогоднішніх виплат.Таким чином, зберігається низький рівень рефінансування внутрішніх валютних виплат, що власне дуже схоже на минулий рік, коли у перші місяці попит на валютні ОВДП був низьким і у лютому вони навіть не пропонувались, а зріс він уже ближче до осені, паралельно з ослабленням курсу гривні. Тому залучення позик з використанням гарантії Світового банку стає ще більш актуальним і необхідним для забезпечення Уряду валютними коштами для поточних виплат.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.