Державні облігації

Ринок облігацій в січні 2019 року

Дохідності на вторинному ринку ОВДП помітно знизилися. У січні спостерігалося істотне зниження дохідностей за гривневими ОВДП на вторинному ринку по всій лінійці кривої. У середньому зниження склало 75-150б.п. Головними причинами падіння ставок стала відсутність агресивних продажів на вторинному ринку, а також повернення дохідностей розміщення на первинному ринку практично до колишніх рівнів, за якими Міністерство фінансів розміщувало їх досить тривалий період до кінця минулого року.

Дещо інша ситуація спостерігалася на вторинному ринку валютних ОВДП, де дохідності, хоч і незначно, але зросли. Середнє зростання котирувань за місяць склало 10-25б.п. Зростання на стороні покупки можна частково пояснити падінням курсу долара, а на стороні продажу - триваючим поступовим наближенням котирувань до дохідностей первинного розміщення.

Курс USD/UAH, який закладається при розрахунку ціни в гривнях, продовжив падіння слідом за міжбанківським курсом і на 05.02.2019 коливався в коридорі 27,20-27,70.

У січні не можна не відзначити зростаючий попит на ОВДП з боку інвесторів-нерезидентів, портфель яких за минулий місяць зріс на 5,9 млрд грн. Також високий попит на ОВДП спостерігався і у
фізичних осіб, за січень 2019р. портфель ОВДП у власності фізичних осіб збільшився на 0,54 млрд. грн.

У період з 08.01.2019 по 05.02.2019 Міністерство фінансів України залучило до бюджету 30,8 млрд грн., 585,3 млн доларів США і 33,3 млн євро на первинних аукціонах з розміщення ОВДП. Цей місяць був досить результативним для Міністерства фінансів України. Їм вдалося залучити порівняно значні суми в різних валютах за відносно короткий період часу. Протягом місяця великим попитом користувалися облігації, номіновані в доларах США, і короткі гривневі папери з терміном погашення 3-9 місяців. Вельми активним був попит з боку інвесторів-нерезидентів на первинному ринку, що, в свою чергу, спровокувало зміцнення гривні на міжбанківському ринку. Дохідність відсікання протягом місяця практично не змінювалася, що давало можливість інвесторам прогнозувати свої інвестиційні вкладення і здійснювати їх згідно зі своїми прогнозами.

 

Завантажити повний звіт Райффайзен Банк Аваль.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.