Державні облігації

Обсяг запозичень зменшився

Перший аукціон лютого приніс для бюджету значно менше коштів ніж у попередні кілька тижнів, але тим не менше було залучено 6.7 млрд грн, переважно у національній валюті і без підвищення ставок відсікання.

Попит на валютні облігації цього разу був незначним, усього лиш $11 млн на обидва запропоновані випуски. Причиною тут могли бути строки обігу облігацій – п’ять та дванадцять місяців, а також відсутність виплат за валютними ОВДП цього тижня. А більшість вільних коштів могло бути вкладено на попередньому аукціоні.

Водночас за гривневими інструментами попит хоч і скоротився, але залишався суттєвим і майже вдвічі перевищував сьогоднішні виплати. Усього заявок було продано на 6.6 млрд грн і більшість з них відповідали баченню емітента за ставками. Було відхилено лише шість заявок на 0.2 млрд грн, а решту задоволено у повному обсязі.

Традиційно попит концентрувався на короткому кінці кривої, тим паче що цього разу пропонувались зокрема облігації з погашенням через два місяці. Але продовжує зберігатись попит на 2- та 3-річні інструменти, і порівняно з аукціоном два тижні тому обсяги залучень за 3-річними ОВДП зросли суттєво. Також на попередньому рівні попит зберігається і за річними облігаціями.

Загалом, аукціон виглядає так, що через очікування зниження облікової ставки частина інвесторів поспішали придбати інструменти минулого тижня і цього разу потенційний попит скоротився досить відчутно саме через це. Але обсяг попиту продовжує залишатись відчутним і це не лише реінвестування виплат, а придбання нових облігацій. Серед кінцевих інвесторів цілком імовірна участь нерезидентів, які продовжують вкладати кошти в ОВДП, хоч і менш активно, ніж торік. Тим не менш, Мінфін може продовжувати залучати найближчим часом чималі обсяги, адже зі збереженням облікової крива ставок відсікання залишатиметься незмінною, а інтерес до ОВДП зберігається на високому рівні.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.