Державні облігації

Мінфін зміщує криву дохідності

Низький рівень надходження податкових платежів на початку року спонукав Міністерство фінансів переглянути свою позицію щодо відсоткових ставок за ОВДП. За частиною термінів обігу ставки учора було підвищено, що стало відповіддю емітента на реакцію ринку після значних розміщень у грудні.

За облігаціями з терміном обігу до шести місяців підвищення ставки відсікання склало 50 б.п., але за найкоротшим інструментом це частково навіть перевищило очікування учасників розміщення, адже середньозважена ставка зросла лише на 20 б.п. А от за термінами обігу дев’ять та 12 місяців ставки було збережено на звичному рівні -- 18.5%.

Окремо слід згадати розміщення облігацій з більш тривалим терміном обігу. Востаннє гривневі ОВДП з терміном обігу більше року розміщувались у жовтні. Тоді це були облігації 18-24 місяці, а ставки відсікання за ними складали 18.5% для коротших і 17.25% для довших. Цього разу було запропоновано інструмент посередині цього діапазону – 21 місяць, з погашенням наприкінці вересня наступного року. Охочих придбати ці облігації було аж десять заявок, та задовольнив Мінфін лише половину з них за кількістю, а за обсягом взагалі лише шосту частину. Водночас відсоткову ставку було встановлено за нижньою межею попиту – 18.25%, ближче до півторарічних інструментів, ніж до дворічних.

Крім того, було розміщено і валютні ОВДП. Найбільше зацікавили 3-місячні облігації, вони і принесли переважну більшість валютних коштів, але були розміщені й інші інструменти. Дохідності відсікання за облігаціями у доларах США були близькими до попередніх розміщень – у діапазоні 6.5-7.25%, а за номінованими у євро – на звичному рівні, 4.6%.

Таким чином, рішенням про зміщення вверх кривої дохідності за низкою випусків, Мінфін зміг отримати майже 10 млрд грн коштів і цим покращив фінансування бюджету та збільшив доступний обсяг гривневого ресурсу. А от за валютними ОВДП було рефінансовано лише частину сьогоднішніх виплат. Тож за відсутності зовнішнього фінансування найближчим часом, потреба у залученні валюти зростатиме і може спонукати емітента підвищити ставки і за валютними інструментами. А от за гривневим боргом крива може на найближчі тижні залишатися на учорашньому рівні.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.