Державні облігації

Мінфін несподівано підвищив ставки

Наприкінці 2018 року Мінфін скористався можливістю залучити великий обсяг коштів і неочікувано прийняв ситуативне рішення про підвищення відсоткових ставок. Саме тому перший цьогорічний аукціон приніс незначний обсяг коштів у бюджет. І подібна ситуація може відбутись і в найближчі тижні.

За два тижні до Нового року Мінфін, потребуючи залучення додаткових фінансів для заміщення недоотриманих від приватизації коштів, запропонував широкий спектр 3-місячних ОВДП та в кінцевому підсумку зібрав майже 12 млрд грн попиту. Але питома частина цього попиту виявилася значно дорожчою за попередні розміщення подібних інструментів: цього разу більшість заявок була за рівнем 20.5%, а не 19%, як іще тижнем раніше.

Погодившись на такий рівень ставок, Мінфін отримав у бюджет 11.4 млрд грн фінансування, але це дало й негативний результат: було задано новий орієнтир, і учасники ринку почали підтягуватися до нього й під час наступних розміщень. Не винятком з правила став і перший аукціон цього року, коли з понад 700 млн грн попиту було задоволено лише попит на 44 млн грн (за номінальною вартістю), але ставку відсікання було встановлено на рівні першої половини грудня 19% за 3-місячними облігаціями й 18.5% за ОВДП з погашенням у вересні цього року.

Погляд ICU: Зміна з 11 січня операційного дизайну монетарної політики НБУ, на його думку, має посилити роль облікової ставки. На наш погляд, це має позитивно вплинути на вартість гривневого ресурсу та наблизити його вартість до облікової ставки, і зі свого боку посприяти зусиллям Мінфіну нівелювати ефект грудневого розміщення за ставкою 20.5%. Тому в найближчі тижні ми можемо побачити збільшення попиту на короткі ОВДП за ставкою наближеною до 19%, прийнятною для емітента.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.