Державні облігації

Ринок облігацій в листопаді 2018 року

На вторинному ринку ОВДП продовжилося зростання дохідностей на тлі відчутного зниження запасів ліквідності в банківській системі. Банки все більше і більше починають відчувати брак ліквідності. Даний фактор впливає і на ринок бондів, підштовхуючи учасників до продажу.

У середньому за місяць котирування по гривневим держпаперам підвищилися на 10-150 б.п. у залежності від терміну обігу. Обсяг на продаж досить суттєво перевищує обсяг на купівлю. Дохідності на вторинному ринку на даний момент є вищими, ніж на первинному.

Нерезиденти також продовжують виходити з локальних держпаперів: за листопад портфель ОВДП у їх власності зменшився на 838 млн грн. або на 11,6% і склав 6,4 млрд грн.

На ринку валютних ОВДП також спостерігалося зростання дохідностей. У середньому за місяць котирування підвищилися на 10-90 б.п. в залежності від терміну звернення. Дане зростання можна пояснити трансмісією достатньо істотного підвищення дохідностей на первинному ринку (100-150 б.п.) на котирування вторинного ринку на боці пропозиції. Нагадаємо, що в минулому місяці відбулося зростання котирувань лише на боці попиту, тому що учасники були не готові продавати «старі» папери з більш високою прибутковістю, фіксуючи збитки. Тепер, з одного боку, відбулася переоцінка паперів, а з іншого, «нові» папери з більш високою прибутковістю почали пропонуватися на вторинному ринку.

У період з 23.10.2018 по 30.11.2018 Міністерство фінансів України залучило до бюджету 1,4 млрд грн., 154,3 млн доларів США, а також 27,7 млн. євро на первинних аукціонах з розміщення ОВДП. Не дивлячись на бажання первинних дилерів купити папери з більш високою прибутковістю, Мінфін на підвищення не пішов.

Цікаво, що з початку 2017р. обсяг ОВДП у власності НБУ зменшився на 33,8 млрд. грн. або на 8,9%. Істотне зменшення портфеля ОВДП у власності НБУ ще раз підтверджує нещодавню заяву заступника голови НБУ Олега Чурія про поступовий перехід банківської системи від стану надлишку ліквідності до її нестачі.

Також слід звернути увагу на зростаючу зацікавленість фізичних осіб у придбанні ОВДП: з початку 2017р. обсяг держоблігацій у їх власності збільшився в 55 разів і досяг 5,7 млрд грн. станом на кінець листопада 2018р. Такий інтерес пояснюється тим, що прибутковість ОВДП на поточний момент є вищою за ставки по депозитах більшості банків. На відміну від депозитів, держпапери звільнені від податку на доходи фізосіб (наявний лише військовий збір у розмірі 1,5%). Окрім того, позичальником є Держава, що говорить про відносно високий ступінь надійності даного інструменту.

 

Завантажити повний звіт Райффайзен Банк Аваль.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.