Державні облігації

Попит на довші інструменти відсутній

Цього тижня Мінфін пропонував лише гривневі інструменти, тож загалом і попит, і обсяг залучених коштів були незначними. На аукціоні пропонувалося чотири випуски облігацій з термінами обігу трохи більше двох, п’яти та одинадцяти місяців, а також дворічні ОВДП з погашенням наприкінці вересня 2020 року. Однак попит передбачувано був незначним та сконцентрувався на двох найкоротших випусках: з погашенням у лютому та травні 2019 року. А довші інструменти не отримали жодної заявки.

Загалом попит налічував лише 48 млн грн і складався з шести заявок. За найкоротшими облігаціями ставка була заявлена на рівні 19%, а за 5-місячними – на рівні 18.5%. При цьому за 5-місячним інструментом одна з двох заявок була неконкурентною та складала майже 94% попиту на ці облігації. У підсумку, задовольнивши цей попит, Мінфін залучив ті ж самі 48 млн грн.

Таким чином, чим ближче до кінця року, тим попит на гривневі ОВДП скорочується і без пропозиції валютних ОВДП обсяг запозичень мінімальний. Але оскільки в наступні два тижні графіком розміщень передбачено розміщення валютних ОВДП напередодні погашень 12 грудня, то ситуація із запозиченнями має дещо виправитися за рахунок цих інструментів. А от попит на гривневі облігації й надалі залишатиметься незначним і концентруватиметься на коротких облігаціях.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.