Державні облігації

Залучено мільярд гривень

Результат чергового розміщення ОВДП був достатньо очікуваним. Міністерство вкотре відмовилося підвищувати відсоткові ставки за гривневими ОВДП і відхилило майже четверту частину попиту на них. При цьому попит на валютні облігації був задоволений на 97%.

Мінфін відмовився продавати 5-місячні та річні облігації за ставкою 19%, а також 3-місячні за ставкою 19.2%. Тому за більшістю інструментів ставки відсікання збереглися на попередніх позиціях. За валютними ОВДП ставки загалом були в межах попередніх розміщень. Щоправда, крім облігацій з погашенням у січні 2020 року, Мінфін розміщував річні облігації, які останнім часом не пропонувалися. Тому встановив за ними ставку відсікання між ставками за 2020 роком та 9-місячними облігаціями.

У результаті було залучено 469.5 млн грн та $20.8 млн, що за курсом у цілому складає більше мільярда гривень. Це повністю відповідає загальному підходу емітента до задоволення заявок та фактично виконаному фінансуванню бюджету. Наразі ситуація виглядає так, що виплати за гривневими ОВДП було здійснено вчасно та бюджет не потребує залучення значного обсягу коштів для їх покриття. Імовірно, було продано валюту або використано кошти від податкових надходжень. Усе ж таки попит залишається низьким та недостатнім для підвищення ставок за ОВДП і, відповідно, не дозволятиме залучити значні обсяги коштів.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.