Державні облігації

Часткове рефінансування виплат

У вівторок Мінфін рефінансував лише частину валютних виплат, залучивши $34.4 млн та 24.6 млн євро. При цьому попит був переважно задоволений і відхилено лише невелику його частину. Звісно, була рефінансована лише четверта частина виплат, які здійснювались учора, тому для покриття різниці Мінфіну мабуть довелося використовувати валюту, запозичену минулого тижня.

На гривневі інструменти попит був відсутній лише за 3-річними облігаціями, тоді як за рештою із запропонованих інструментів попит склав 91.9 млн грн і був повністю задоволений. Дохідності були аналогічні минулотижневим, а до бюджету було залучено 86.8 млн грн.

Подібно складались і розміщення облігацій, номінованих у доларах США – попит був заявлений на рівнях, аналогічних до попередніх тижнів і Мінфін задовольнив усі заявки та залучив $34.4 млн.

А от за інструментами у євро один із учасників розміщення розраховував на те, що потреба у рефінансуванні є досить серйозною і тому запропонував Мінфіну позичити 18 млн євро за ставкою 5%, – що на 40 б.п. вище попереднього розміщення на початку жовтня. Однак емітент відмовився від цих коштів, зменшивши надходження від розміщення облігацій з погашенням у червні наступного року майже удвічі. Додатково дві заявки було подано на 13-місячні інструменти у євро, але тільки неконкурентні. Тож Міністерство самостійно встановило дохідність на прийнятному для нього рівні, так само самостійно як встановлювало і наприкінці вересня. Такий крок приніс бюджету ще 5.4 млн євро.

Попит на розміщення залишається доволі стриманим, але в умовах коли для поточних виплат коштів у бюджету достатньо, а на подальші платежі Мінфін розраховує залучити валюту з-за кордону, – це вже не створювало проблем та не вимагало надзвичайних кроків з боку емітента. Тож аукціон швидше виглядав необхідним, але не критичним для рефінансування виплат. І надалі розміщення залежатимуть від того, як завершиться випуск єврооблігацій.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.