Державні облігації

Попит на ОВДП вичерпався

Черговий аукціон продемонстрував, що активний попит, – який спостерігався на початку жовтня, – практично вичерпався, і підняття ставок на початку місяця дало лише короткостроковий ефект. Після залучення понад $400 млн упродовж двох тижнів, учора було залучено лише десяту частину цього обсягу. Ще разючіша різниця у залученні коштів у національній валюті – після 2.4 млрд грн за два тижні цього разу до бюджету було залучено лише 7.1 млн грн.

На короткострокові гривневі ОВДП попит був лише на найкоротші інструменти, але переважна частина його була у діапазоні між 19% і 20%. Учасники ринку очікували, що після розміщення 2-місячних облігацій зі ставкою 19%, 4-місячні ОВДП що пропонувались їм на заміну, матимуть вищу ставку. Але на думку емітента, це відносно рівноцінні інструменти і ставка залишилася на попередньому рівні. Тому було задоволено лише менше 7% попиту. А от на облігації з термінами обігу від шести до 11 місяців попит був відсутній.

На 2-річні інструменти заявки були подані зі ставками на 50-75 б.п. вище рівня відсікання два тижні тому, і в незначному обсязі. Це зумовило відсутність розміщень облігацій з такими термінами обігу.

Водночас валютні облігації отримали заявки на усі запропоновані терміни обігу. І лише за найкоротшим з них частину попиту було відхилено через небажання підвищувати ставку. За іншими термінами обігу (від 14 до 24 місяців) ставка була встановлена на звичному рівні у 7.5%. Але обсяг попиту виявився майже вдесятеро меншим, ніж на трьох попередніх аукціонах жовтня, а обсяг запозичень – на рівні 1/10 залучених цього місяця коштів. Такі залучення компенсують лише незначну частину валюти, витраченої на погашення сьогодні, -- і бюджет залишиться із незначними обсягами валюти перед черговою виплатою за валютними ОВДП.

В очікуванні рішення НБУ щодо облікової ставки та ймовірного її підвищення попит на гривневі облігації може бути відсутнім і наступного тижня. Тож яким би не було рішення щодо облікової ставки, гривневий ресурс на первинний ринок може повернутися хіба що наприкінці місяця. Збільшення попиту наприкінці жовтня та на початку листопада посприяє поповненню бюджетних рахунків перед значними виплатами у листопаді.

А от валютний ресурс, цілком імовірно, вичерпався за попередні тижні, – і Мінфіну доведеться докласти зусиль для підвищення інтересу до валютних облігацій. Особливо це стосується інструментів номінованих у євро, які пропонуватимуться наступного тижня, щоби максимально рефінансувати виплати, адже сплатити наступного тижня потрібно понад 200 млн євро. Можливо, Міністерству фінансів доведеться навіть провести завтра додатковий аукціон для поповнення валютних залишків, у т.ч. у євро.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.