Державні облігації

Активність стримана

Черговий первинний аукціон, який передує засіданню правління НБУ з питань монетарної політики очікувано пройшов з дуже стриманою активністю за гривневими інструментами, але неочікувано такий настрій поширився і на валютні облігації. Загальний обсяг попиту складав 16 млн грн та $21 млн відповідно і з нього було задоволено весь попит на гривневі цінні папери та більше половини -- на валютні.

Гривневі інструменти були розміщені за звичною ставкою у 18% річних, щоправда за 12-місячними ОВДП Мінфін підвищив ставку на 10 б.п. порівняно з попередніми розміщеннями подібних облігацій. До бюджету сьогодні буде отримано менше 15 млн грн, що є найменшим обсягом цього року.

За валютними ОВДП Мінфін прийняв рішення задовольнити лише частину попиту. Найімовірніше, що тут було задоволено по одній конкурентній заявці за мінімальною ставкою та весь неконкурентний попит – тобто ту частину заявок, по яких клієнти були згодні придбати ОВДП за будь-яких умов. Це може свідчити про те, що валютні ОВДП користуються більшим попитом на відміну від гривневих, особливо в умовах відчутного послаблення національної валюти. При цьому емітент зберіг ставку відсікання нижче 6%, вище якої він уже вкотре відмовляється залучати кошти у валюті на внутрішньому ринку.

Отже, перед розглядом питання облікової ставки з високою імовірністю її подальшого підвищення попит на гривневі інструменти зменшився ще більше, хоч і був заявлений на усі інструменти.

Враховуючи те, що більшість членів монетарного комітету на засіданні у липні висловлювались за більш суттєве підвищення облікової ставки через переважно негативні інфляційні очікування, -- імовірність реалізації такого сценарію вже завтра є дуже висока. Тому наступного тижня може збільшитися попит на гривневі інструменти за вищими ставками.

Ця стримана активність поширилась і на валютні облігації, хоча частина попиту на них була за більш високими дохідностями, ніж раніше. Учасники ринку намагалися підтягнути внутрішній ринок до рівня ставки за короткостроковими єврооблігаціями, хоч і не запропонували більш-менш пристойного обсягу для цього. Тому наступного тижня може зрости і попит на валютні інструменти, але через виплату $100 млн погашення.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.