Державні облігації

Мінфін накопичує валюту

Учора Міністерство фінансів віддало перевагу розміщенням валютних ОВДП, щоби підійти до внутрішніх валютних виплат наступного тижня із певним запасом валюти і не розраховувати на резерв в еквіваленті 21 млрд грн, який був на рахунках на початку місяця. Тому ринку було запропоновано короткі інструменти і підвищено ставки розміщень, щоби залучити близько $187 млн та €69 млн, на додаток до 2.8 млрд грн від гривневих ОВДП.

За гривневими облігаціями дохідності практично не змінились, і 1.75 млрд від 3-місячних та 1.04 млрд від піврічних облігацій були залучені за звичною ставкою 18%, так само як і 1.7 млн грн було залучено від 2-річного інструменту за ставкою 16.8%. А от за річними ОВДП ставку відсікання було підвищено на 20 б.п. та залучено 11.8 млн грн.

Але потреба у валютних коштах спонукала до підвищення ставок за цими інструментами. Випуск з терміном обігу 3.5 місяці був розміщений зі ставкою відсікання 5.55%, що на 35 б.п. вище, ніж кілька тижнів тому було розміщено на місяць довший випуск. А за піврічними доларовими ОВДП ставку було підвищено до 5.95%, що на 55 б.п. вище ніж два тижні тому. Також досить високу ставку Мінфін встановив і за облігаціями номінованими у євро – 4.5%, що вище ніж коли два тижні тому розміщувалися значно довші облігації.

Таким чином, залучивши приблизно $268 млн у валюті Мінфін матиме наразі близько 70% коштів для валютних виплат наступного тижня, що складатимуть $389 млн. І після проведення розміщення валютних ОВДП знову – зможе повністю рефінансувати ці виплати, єдині у валюті на внутрішньому ринку цього місяця. Тому додатковий валютний ресурс (якщо такий появиться) Мінфін зможе спрямувати на виплати за зовнішнім боргом.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.