Державні облігації

Мінфін позичив мільярд гривень

Протягом чергового первинного розміщення ОВДП було запропоновано три випуски облігацій з терміном обігу 6 та 11 місяців і три роки. Отриманий попит дозволив розмістити 6-місячні і 3-річні облігації та залучити до бюджету понад один мільярд гривень.

Найбільший попит, як зазвичай, був заявлений на найкоротший за терміном обігу інструмент і оскільки обмежень не було встановлено – його було задоволено у повному обсязі. При цьому емітент прийняв рішення встановити ставку відсікання на 20 б.п. вище ніж два тижні тому, підвищивши її до рівня відсікання за 2-місячними ОВДП минулого тижня.

Крім того, порівняно з аукціоном два тижні тому, – коли востаннє розміщувався і випуск з погашенням у 2021 році, – зросла також і ставка відсікання та 3-річними облігаціями (на 15 б.п.). Щоправда, за цим терміном обігу Мінфін задовольнив лише третину попиту та відхилив найдорожчу заявку, що мала ставку на рівні 18%.

Не було задоволено попит за 11-місячними інструментами, вочевидь через відсутність конкурентного попиту.

Таким чином, емітент продовжив підвищувати ставки за ОВДП – вочевидь з бажанням почати місяць з нових надходжень фінансування бюджету. Тим паче, що переважна більшість сьогоднішніх виплат буде отримана НБУ і тому значного попиту на облігації і рефінансування платежів очікувати було не варто.

Наступного тижня за графіком – лише гривневі інструменти, тому результат розміщення може бути схожим. Активізація первинного ринку можлива уже через два тижні, коли знову будуть пропонуватися до розміщення валютні ОВДП з погашенням у 2019 та 2020 роках.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.