Державні облігації

Переважають валютні облігації

Цього тижня на первинному розміщенні очікувано переважали валютні ОВДП, яких Міністерство фінансів пропонувало одразу п’ять випусків. Для порівняння, у гривні було запропоновано лише два випуски. Змінивши ставки відсікання за частиною інструментів, Мінфін повідомив учора про залучення майже 5 млрд грн фінансування.

Удруге поспіль eмітeнт не встановлював обмеження за найкоротшим терміном обігу гривневих облігацій і залучив цього разу понад 1.1 млрд грн на строк 70 днів за тою ж ставкою відсікання, що і минулого разу – 18%, чим задовольнив увесь попит. А от 2-річний інструмент розміщувався вперше після підвищення облікової ставки, тож за ним довелось підвищувати ставку — як і за іншими тeрмінами обігу ще минулого тижня. За цими ОВДП теж було задоволено весь попит, хоч і в досить невеликому обсязі – 61 млн грн за номіналом.

А от за валютними облігаціями було запропоновано досить нетипові строки обігу. Номіновані у доларах США пропонувались з тeрмінами обігу від 140 днів до 19 місяців, а номіновані у євро – 10 місяців. Усі вони отримали певний попит, але не всі заявки були задоволені. Тут Мінфіну теж довелось підвищити ставки, адже необхідно було рефінансувати валютні виплати, не маючи наразі інших джерел їх покриття.

Тож за найкоротшим випуском ставку відсікання було встановлено на рівні 5.2%, за 7-місячними ОВДП – на рівні 5.4%, за 15-місячним терміном обігу – 5.55%. А от найдорожчий попит було відхилено: не задовольнив eмітeнт по 4 заявки на 140-денні та 7-місячні облігації зі ставками, що досягали 5.5% та 5.65% відповідно, а також весь попит на 19-місячні в доларах США за ставкою 6%. Щодо випуску в євро, то за ним ставку відсікання було встановлено на рівні 4.2%, що вище, ніж раніше розміщувалися довші строки обігу.

Таким чином, учора було рефінансовано усі виплати у валюті та залучено невеликий додатковий обсяг валюти. А от у гривні рефінансовано було лише трошки більше четвертої частини сьогоднішніх погашень ОВДП. Однак враховуючи значне накопичення Казначейством коштів упродовж минулого тижня (див. Фінансовий тижневик), Мінфін цілком готовий здійснити виплати за державним боргом.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.