Державні облігації

Попит залишається стриманим

Черговий первинний аукціон з розміщення ОВДП пройшов досить успішно, забезпечивши для бюджету майже 3 млрд грн надходжень, які майже порівну розділилися між гривневими та валютними інструментами. Ці кошти дозволяють рефінансувати близько половини боргових виплат цього тижня, що є цілком непоганим результатом.

Попит на гривневі облігації перевищував 2.1 млрд, що є близько до рекордного обсягу другого кварталу, який було зафіксовано минулого місяця на рівні 2.4 млрд грн. Попит концентрувався на розміщеннях найкоротших інструментів, з погашенням у жовтні поточного та січні наступного років.

За найкоротшими строками обігу було встановлено вже звичне обмеження на обсяг на рівні 0.5 млрд грн, тому за 3-місячними облігаціями емітент відхилив більше половини попиту (за номіналом), але задовольнив усі 25 заявок. Подібно було задоволено попит за піврічним інструментом -- усі 13 заявок. Рівні ставок відсікання за обома інструментами збільшились на 5 б.п.

Певного підвищення зазнали і ставки за середньостроковими ОВДП. Півторарічні облігації розміщувалися більше двох років тому і наразі їх можна порівнювати з 2-річними облігаціями. Ці обидва інструменти учора були розміщені за ставкою відсікання на рівні 16.25%, на 10 б.п. вище за розміщення 2-річного випуску два місяці тому. За кожним з них було відхилено по одній заявці, які були подані з дохідністю 17.5%.

Незмінною залишилася лише ставка відсікання за валютними ОВДП, встановлена на рівні 5.65%, як і у червні за подібним інструментом. Відхилив емітент лише одну заявку, на $5млн, що була подана за ставкою на 5 б.п. вище, 5.70%.

Отже, попит на гривневі ОВДП дещо зріс, але через низький попит на валютні інструменти загальний обсяг залишається помірним. Розміщення валютних ОВДП не зібрало звичного для них високого обсягу попиту, тож учора Мінфін рефінансував лише $59 з $115 млн виплат в іноземній валюті та рівно половину виплат -- у національній. Це наразі не повинно призводити до проблем з виконанням бюджету, адже внутрішнє фінансування виконується з випередженням плану. Валютні виплати липня складають лише $230 млн, тому за два тижні Міністерство матиме можливість рефінансувати різницю та поповнити запаси валюти перед дещо складнішим серпнем.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.