Державні облігації

Мінімальні зміни ставок

Учора попит очікувано концентрувався на валютних ОВДП і Міністерство фінансів повністю рефінансувало платежі з погашення у валюті та частково виплату доходу -- події, що відбувались у червні. При цьому відсоткові ставки за новими запозиченнями, як валютними так і гривневими, змінювалися лише на кілька базисних пунктів.

Попит на гривневі ОВДП склав 1.6 млрд грн за номінальною вартістю і майже весь він був задоволений. Мінфін відхилив лише чотири з 17 заявок, при цьому дві з них (на річні та дворічні інструменти) були неконкурентними і відхилені через відсутність конкурентного попиту.

За двомісячним та 9-місячним облігаціями ставки відсікання знижено на 1 б.п, до 17.43% та 17.29% відповідно, а за 5-місячним зниження склало 5 б.п, до 17.20%.

У той же час за валютними ОВДП ставки продовжили тенденцію до зростання. За випуском, який погашатиметься у лютому 2019 року, ставку було встановлено на рівні 5.20% -- що загалом відповідає рівню ставок у березні, коли випуски з термінами обігу 7 та 10 місяців були розміщені за ставками 5.1% та 5.3%.

А от за річним інструментом ставка встановилася на рівні 5.4%, що у березні відповідало дворічному терміну обігу. При цьому за 2-річними облігаціями ставка очікувано встановилася на рівні 5.65% і це на 3 б.п. вище рівня минулого тижня за випуском, який має термін обігу коротший на чотири місяці.

Таким чином, у підсумку Мінфін залучив до бюджету майже 9.5 млрд грн (валютні надходження за курсом НБУ), та збільшив залучення валюти цього місяця до $539 млн, що на 8 млн вище обсягу погашень валютних ОВДП здійснених протягом місяця (у т.ч. і сьогоднішня виплата у сумі $50 млн).

Тому вплив на валютні рахунки Уряду матимуть лише платежі з обслуговування внутрішнього валютного боргу. Наступного тижня згідно з графіком розміщень будуть пропонуватися лише гривневі інструменти, але попит на них буде стриманим, оскільки виплати за ОВДП складуть трошки більше мільярда грн. Тож попит може бути близько мільярда, а відсоткові ставки залишатимуться на попередніх рівнях. Крім того, Мінфін може оголосити додатково пропозицію валютних облігацій для накопичення ресурсу для виплат у липні.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.