Державні облігації

Мінфін залучив понад 7 млрд грн

На черговому аукціоні Міністерство фінансів залучило майже 7.4 млрд грн внутрішнього фінансування бюджету, рефінансуючи поточні потреби у коштах для боргових виплат. Основна частина запозичень очікувано була здійснена через валютні ОВДП і це дозволило рефінансувати майже половину валютних виплат за внутрішнім боргом, що припадають на червень.

Попит на гривневі облігації склав понад 2.4 млрд грн, що є рекордом для останніх місяців. Емітент задовольнив лише 1.3 млрд попиту і отримав від цього розміщення 1.25 млрд надходжень. При цьому попит на єдиний випуск валютних інструментів склав 240 млн доларів, лише на 31 млн менше ніж у травні. Тож задовольнивши 27 з 30 заявок на суму 229.35 млн Мінфін залучив 234 млн доларів, що становить понад 6 млрд грн за поточним курсом.

Приймаючи рішення стосовно задоволення попиту за гривневими облігаціями, емітент зберіг ставку за найкоротшими зобов’язаннями на рівні 17.44%, знизив ставку відсікання за піврічними ОВДП на 25 б.п., до рівня кінця травня -- 17.25%. Водночас, задовольняючи менше п’ятої частини попиту на 9-місячні інструменти Мінфін підвищив ставку на 5 б.п. -- до 17.30%, а за річними облігаціями ставку було підвищено на 30 б.п. і задоволено 2/3 попиту.

Не зазнала змін ставка відсікання і за 3-річним випуском ОВДП. Відхиливши лише одну заявку, Мінфін встановив рівень відсікання аналогічно до попередніх розміщень таких інструментів, 16.15%.
За валютними облігаціями ставка змінилася також несуттєво. Наприкінці травня Мінфін розміщував випуск з погашенням у лютому 2020 року за ставкою 5.6%, але цього разу за коротшим на місяць інструментом ставку було встановлено на рівні 5.62%. Ставки за відхиленим попитом досягали 5.70%, але цей попит було визнано дорожчим за прийнятний рівень.

Отже, Міністерство продовжує дотримуватися політики утримування відсоткових ставок на рівні вище 17% за короткостроковими ОВДП і ближче до 16% за довшими випусками, -- зберігаючи загальну вартість фінансування бюджету без суттєвих змін. А за рахунок рефінансування виплат за валютним боргом шляхом випуску нових валютних облігацій, загальна вартість фінансування бюджету у моменті зменшується.

Тож наступного тижня можна очікувати незначні (до 25-30 б.п.) зміни у ставках відсікання за гривневими ОВДП як у бік збільшення, так і не виключено, що і в бік зменшення. А от за валютними інструментами, -- які плануються з терміном обігу два роки, -- за ними можна очікувати що ставка відсікання буде на рівні 5.65%, аналогічно розміщенню у травні. Хоча зміна на декілька базисних пунктів також не виключена.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.