Державні облігації

Дорогий попит знову відхилений

Черговий первинний аукціон завершився із незначними обсягами запозичень, оскільки емітент відмовився позичати кошти за значно вищою від попередніх розміщень ціною. Однак за тими випусками, що були все-таки розміщені, вартість запозичень також піднялася на кілька базисних пунктів.

Дохідності у відхилених заявках значно перевищували рівень відсікання поточного чи попередніх розміщень. Так за піврічним інструментом максимальна ставка у попиті була на рівні 18%, за річними ОВДП – на рівні 17.75%, за 2-річними облігаціями – 17.5%, за 5-ти річними – 16.4%, а за облігаціями номінованими у євро ставки досягали 4.75%.

У підсумку, із загального попиту на гривневі облігації в обсязі 526.2 млн грн, Міністерство фінансів розмістило тільки 64 млн за номінальною вартістю та залучило до бюджету 61.6 млн грн.

Відхиливши понад 90% попиту на піврічні ОВДП, Мінфін підвищив ставку відсікання на 5 б.п. порівняно з аукціоном два тижні тому, до 17.25%, а середньозважену вартість – на 3 б.п., до 17.23%. Поряд із цим, за 5-ти річними інструментами ставку відсікання було збережено на рівні 16%.

Лише за валютними облігаціями було задоволено 93% попиту. Однак враховуючи що попит на них складав лише 69.6 млн євро, відхилено було всього одну заявку на суму 5 млн євро, що несуттєво вплинуло на підсумок розміщення. Але щоби залучити 64.6 млн євро до бюджету емітент підвищив вартість запозичення на 7 б.п., встановивши на цьому рівні і ставку відсікання і середньозважену.

Отже, ситуація на первинному ринку складається таким чином, що для рефінансування виплат за ОВДП у найближчі місяці Мінфіну доведеться віддавати перевагу ОВДП, номінованим у доларах США, що останнім часом користуються найбільшим попитом. Тож наступного тижня особливого попиту очікувати не варто і заявки з високим рівнем дохідності будуть відхилятися. Основна увага учасників ринку буде зосереджена на аукціонах 12 і 19 червня, коли заплановано розміщення доларових ОВДП.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.