Державні облігації

Мінфін позичає валюту

Збираючи невеликий попит на нові гривневі облігації, Міністерству фінансів довелося змінювати графік та пропонувати ринку валютні ОВДП і навіть трошки підвищити відсоткові ставки за ними. Це дозволило суттєво покращити фінансування бюджету при низькому рівні потреб у залученні валюти.

На гривневі ОВДП, -- які розміщувалися зі строками обігу три місяці та три роки, – Мінфін отримав менше 500 млн грн попиту, а розмістив усього 165 млн за номіналом і залучив до бюджету аналогічну суму коштів. Обсяг запозичень розподілився практично порівну між цими двома випусками. Ставка відсікання за 3-місячними інструментами не змінилась, але середньозважена підвищилася на 1 б.п., до 17.41%. А от за 3-річними облігаціями Мінфін навіть знизив обидві ставки на 5 б.п., до 16.10%.

Але за валютними ОВДП Міністерству довелося підвищити ставки відсікання на 20-25 б.п. Так, за 2-річними ставку відсікання було встановлено на рівні 5.65%, за облігаціями з погашенням у лютому 2020 року – на рівні 5.60%, і тільки за півторарічними – вдалося зберегти на досить звичному рівні 5.40%.

Таке рішення дозволило Мінфіну залучити понад 7 млрд гривень фінансування, що є досить великим обсягом коштів для квітня-травня. Але враховуючи низьку потребу у валюті для внутрішніх та зовнішніх боргових виплат, ресурс від цього розміщення найімовірніше буде спрямований на поточні бюджетні витрати, а валюта буде викуплена НБУ у золотовалютні резерви.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.