Державні облігації

Попит стає неконкурентним

На учорашньому первинному розміщенні було задоволено 82% попиту. Водночас Мінфін прийняв рішення не змінювати ставки відсікання за більшістю облігацій і відхилив три з 22 заявок, які мали вищі рівні дохідності. Загальний обсяг попиту склав 413 млн грн і розподілився відносно рівномірно, з найбільшим обсягом за 2-річними інструментами. Подібно розподілився і обсяг залучених коштів.

За піврічними ОВДП ставка відсікання та середньозважена залишилися на рівні 17.20% -- було відхилено лише одну заявку дорожчу на 5 б.п. і на суму 20 млн грн. Так само і за 11-місячними облігаціями -- Мінфін відхилив лише одну заявку, що була на 5 б.п. дорожча за решту попиту, не розмістивши ОВДП на 5 млн грн.

Дохідності за 9-місячними інструментами у попиті не перевищували рівні відсікання попереднього аукціону, але при мінімальній ставці 17.15% середньозважена знизилася порівняно з минулим аукціоном на 3 б.п., до 17.19% і Мінфін задовольнив весь попит на них.

Лише за 2-річними ОВДП Мінфін підвищив ставку на 5 б.п., до 16.15% порівняно з аукціоном у березні, але відхилив одну заявку за ставкою 16.25%, яка могла збільшити залучення за цим інструментом майже у півтора рази, орієнтовно на 48 млн грн.

За останні два розміщення суттєво зросла частка неконкурентного попиту і склала учора 36%. За цей рік більшою вона була лише на початку квітня і досягала 45% усього попиту. А от в обсязі розміщених облігацій частка розміщення за неконкурентними заявками учора склала 44%, що також є досить великим показником. Учасники розміщення таким чином страхуються від несподіваних рішень Міністерства фінансів щодо зміни ставки відсікання та мінімізують ризик не придбати необхідний обсяг облігацій.

Задовольнивши понад 80% заявок Мінфін водночас зміг залучити тільки 318 млн гривень, що значно менше сьогоднішніх виплат, які складуть близько 2 млрд грн. Тож отримані від боргових виплат кошти можуть як бути спрямовані на придбання валюти чи на поточні потреби, -- так і відкладені на наступний тиждень, коли будуть розміщуватися 3-місячні ОВДП.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.