Державні облігації

Попит залишається низьким

У вівторок на первинному розміщенні попит на облігації склав менше 500 млн гривень за номінальною вартістю, а з урахуванням відхилених заявок на піврічні ОВДП до бюджету було залучено лише 455.1 млн гривень. При цьому ставки розміщень змінились лише на декілька базисних пунктів.

Попит на піврічні інструменти був найменшим, в обсязі 16.6 млн, але Міністерство фінансів задовольнило усього лиш три з семи заявок і залучило до бюджету 4.2 млн грн. Дохідності у заявках на ці облігації були від 17.1 до 17.5%, але задоволені були лише заявки з рівнем 17.1% та неконкурентний попит. Таким чином, Мінфін підвищив дохідність за цими ОВДП на 10 б.п.

А от за річними (фактично 11-місячними) інструментами емітент зберіг ставку відсікання на рівні 17.0%, а середньозважена дохідність знизилася на 5 б.п., до 16.95%, мінімальної ставки у заявках. Попит на ці облігації складався з п’яти заявок, а неконкурентний був незначним. Тож оскільки середньозважена дохідність знизилась на рівень мінімальної ставки, переважна більшість попиту була за рівнем дохідності нижче ставки відсікання, і найімовірніше -- за мінімальним рівнем.

Що ж стосується 3-річних облігацій, то попит на них був незначним, лише 26.6 млн грн і всі конкурентні заявки були за рівнем відсікання попередніх розміщень, 16.15%, тож і це розміщення пройшло без сюрпризів.

У підсумку Мінфін залучив до бюджету 455.1 млн грн, що компенсує близько третини виплат з погашення гривневих інструментів, яке припадало на учора. Низький попит свідчить про очікування рішення НБУ щодо облікової ставки, а також, відповідно, можливого підвищення ставок відсікання з боку емітента з метою збільшення залучення фінансування. Водночас Мінфін не поспішатиме збільшувати вартість фінансування бюджету підвищенням ставок на розміщеннях, а можливо збільшить пропозицію валютних ОВДП.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.