Державні облігації

Навантаження на липень зростає

Сьогодні Міністерство фінансів розміщувало тільки 3-місячні ОВДП з погашенням 4 липня, зберегло відсоткові ставки на попередньому рівні і залучило 184.3 млн гривень. Однак розміщення такого інструменту додатково збільшує навантаження на один із найбільш навантажених гривневими виплатами у цьому році місяць -- липень.

Усього на аукціон було подано 22 заявки за ставками у досить великому діапазоні: від 17.0 до 17.5%, але емітент відмовився підвищувати ставку відсікання та зберіг і її, і середньозважену ставку на рівнях минулого тижня – 17.44% та 17.33%. Мінфін відхилив понад третину з 302.2 млн грн попиту і розмістив 192.2 млн гривень облігацій за номінальною вартістю.

Погашення розміщеного випуску припадає на 4 липня і з ним обсяг виплат цього дня перевищить 3.5 млрд грн -- четверту частина усіх виплат липня. Проте це не найбільший обсяг виплат цього місяця, адже пікове навантаження припадає на 25 липня, коли необхідно сплатити за гривневим боргом майже 5.8 млрд грн. Усього у липні за гривневим боргом уже потрібно сплатити понад 13.5 млрд грн і продовження розміщення цього випуску ще збільшуватиме навантаження на цей місяць.

Початок квітня виявився неактивним і попит на єдиний запропонований випуск був меншим за запропонований обсяг. Завдяки цьому зростання навантаження на липень було незначним, однак рішення розміщувати 3-місячні облігації наразі є не найкращим, і більш прийнятним було би розміщення трошки довших термінів обігу, -- з погашенням у серпні-жовтні, коли обсяги виплат значно менші. Водночас такі інструменти могли взагалі не отримати попиту.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.