Державні облігації

Мінфін збільшує запозичення

Учора на первинному аукціоні Міністерство фінансів позапланово розміщувало валютні ОВДП номіновані у євро, замінивши ними 12-місячні гривневі облігації. За інформацією Міністерства, сьогодні до бюджету надійде 6.37 млрд грн, в т.ч. 123.3 млн євро. Отже, крім валютних надходжень зріс попит та залучення коштів від гривневих інструментів.

За 3-місячними ОВДП Мінфін підвищив учора обмеження до 1.0 млрд грн, і отримав 1.84 млрд попиту. Завдяки цьому ставку відсікання було знижено на 6 б.п., до 17.44%. Мінімальна ставка за цими облігаціями була на рівні 17.39%, але з незначним обсягом, який не вплинув на середньозважену ставку. Попит на піврічні ОВДП перевищив 0.70 млрд грн, але їх було розміщено в межах ліміту, на 0.50 млрд грн за номіналом і за незмінною ставкою 17.00%.

А от за 9-місячними облігаціями відхилення попиту минулого тижня посприяло збільшенню обсягу заявок та запозичень. Щоправда, Мінфін таки підвищив ставку відсікання на 10 б.п., до 17.10%. Але середньозважена піднялася усього лиш на 1 б.п., до 17.01%. Обсяг залучень за цим інструментом склав 0.75 млрд грн.

Розміщення інструментів номінованих у євро зібрало 7 заявок і всі вони були задоволені у повному обсязі. Три місяці тому, коли такий інструмент розміщувався востаннє, він мав термін обігу 1.5 роки та розміщувався за ставкою 3.95%. Учора термін обігу було дещо збільшено, до 20 місяців, а середньозважена ставка підвищена на 17 б.п., до 4.12%. Ставка відсікання була встановлена на максимально заявленому рівні, 4.17%.

Отже, Мінфіну вдається утримувати криву дохідності гривневих інструментів на рівні близькому до облікової ставки, знизивши, хоч і несуттєво, вартість найкоротших запозичень і також несуттєво підвищивши вартість запозичень з погашенням наприкінці листопада. Але тим не менше, було відхилено майже половину попиту на гривневі інструменти, який переважно не був значно дорожчим за ставку відсікання. Тож Мінфін починає використовувати валютні інструменти на заміну гривневим для збільшення фінансування бюджету з метою отримання менших відсоткових ставок (фактично у чотири рази), ніж за гривневими облігаціями.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.