Державні облігації

Ставки розміщення суттєво зросли

Підвищення облікової ставки на 100 б.п., до 17%, призвело до значного зростання вартості запозичень до державного бюджету. Причому зростання порівняно значно більшого, ніж спричинило попереднє рішення, що було прийняте у січні, коли облікову ставку було піднято на 150 б.п., а дохідності піднялися переважно на 50б.п. При цьому, значного збільшення попиту та обсягу розміщення не спостерігалося. Загальний обсяг попиту склав 1.74 млрд грн, а ставки у заявках сягали 18%.

Мінімальний рівень дохідності у заявках зріс порівняно з минулим тижнем на 100 б.п., аналогічно до облікової ставки, а максимальна ставка у попиті залишилася на рівні 18.00%. Однак обсяг попиту склав лише 234.45 млн гривень, з якого Міністерство фінансів задовольнило 184.45 млн зі ставками від 17.00 до 17.50%, встановивши середньозважену на рівні 17.43%.

За рештою ОВДП підвищення ставок було менш суттєвим. Ставки відсікання за облігаціями з термінами обігу від шести місяців до року були встановлені на рівні 17.00%, що на 50-60 б.п. вище від попередніх розміщень, а за 2-річними і 3-річними ставку відсікання було підвищено до 16.15%. Таким чином, крива дохідності первинних розміщень ОВДП підвищилася до рівня 16.15-17.50% і зберегла обернений вигляд, із найвищим рівнем – за найкоротшими облігаціями, і найнижчим – за найдовшими. При цьому, середньозважені ставки, крім 3-місячних інструментів, розташувалися нижче 17.00%.

Найбільший попит був заявлений за 9-місячними ОВДП, в обсязі 787.3 млн грн, але було задоволено лише 54.7% попиту, оскільки решта заявок мали дохідність вище 17% річних. А от 81% задоволеного попиту на піврічні облігації складали неконкурентні заявки, що задовольнялись за середньозваженою дохідністю. При цьому на інші випуски неконкурентний попит був незначний, або не подавався взагалі.

Таким чином, дохідності ОВДП на первинному ринку продовжили зростати – і цього разу практично порівнялися з обліковою ставкою. Найкоротші інструменти фактично конкурують з двотижневими депозитними сертифікатами, які дають наразі 17% річних. Цілком імовірно, що значна частина погашень облігацій на минулому тижні була спрямована у депсертифікати і таким чином банки скоротили свій потенційний попит на аукціоні. Але якщо ставки розміщень зберігатимуться і надалі, банки можуть перевкласти частину коштів в ОВДП. Адже Мінфін змушений підвищувати ставки для забезпечення фінансування бюджету, яке наразі відбувається досить повільно, особливо враховуючи ризик рефінансування короткострокових облігацій.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.