Державні облігації

Незначні зміни відсоткових ставок

Сьогодні зміни відсоткових ставок були незначними у порівнянні з минулим аукціоном, але цього разу вони не стосувалися 3-місячних облігацій. Попит був не дуже великим, лише 1.42 млрд грн (за номіналом), з яких було задоволено 86% та залучено 1.18 млрд. Частину з них напевно придбали нерезиденти, але їхня присутність на первинних аукціонах виглядає все меншою.

На відміну від попереднього аукціону, учасники слабше конкурували своїми заявками. Якщо тиждень тому за 3-місячними і піврічними облігаціями мінімальна ставка була 15.89%, то сьогодні -- не нижче 16.00%, а за піврічними мінімальна ставка була вже 16.23%.

На 3-місячні було подано лише три заявки, дві з яких було задоволено за ставкою 16% (одна з них була неконкурентною), а заявку за ставкою 17.00% було відхилено. При цьому, ймовірно, заявки могли задовольнити частково, в межах встановленого обсягу пропозиції. А за 6-місячними ОВДП було задоволено всі 12 заявок, поданих зі ставками в діапазоні 16.23-16.50%, тож середньозважену розміщення Мінфін встановив на рівні 16.37%.

9-місячні ОВДП хотіли придбати два учасники, але зі ставками 16.75-16.90%, що вище за ставку відсікання, яка лишається незмінною з 30 січня. Тож Міністерство прийняло рішення не розміщувати ці облігації.

А от за річними та 3-річними ОВДП ставки знизилися несуттєво. Зокрема, за річними інструментами мінімальна була на 2 б.п. нижче рівня відсікання, а оскільки він залишився незмінним (16.40%), середньозважена ставка опустилася лише на 1 б.п., до 16.39%. У цей діапазон увійшли всі п’ять заявок, що були подані на ці ОВДП.

Найбільше заявок Мінфін відхилив за 3-річними облігаціями, де з чотирьох була задоволена лише одна. Попит був за ставками від 15.79% до 16.25% і оскільки востаннє ці інструменти Мінфін розмістив ще у січні і за ставкою 15.70%, то було прийнято рішення задовольнити лише одну заявку, по 15.79%.

Низькі рівні ставок за 3-місячними і піврічними ОВДП свідчать про збереження участі нерезидентів на первинному ринку, але у все менших обсягах. Попит поступово скорочується. Так, на піврічні навіть не було зібрано заявок на встановлене обмеження, а за найкоротшими – попит ледь перевищував це обмеження.

Наступного тижня попит може зрости за рахунок спроб рефінансувати отримувані виплати, але цілком імовірно, що значна частина коштів буде відкладена на перший аукціон березня, який відбуватиметься вже після засідання правління НБУ щодо облікової ставки. Тож наступний аукціон може принести чергові незначні зміни ставок та незначні коливання у дохідностях.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.