Державні облігації

Обсяги запозичень і їхня вартість зросли

Сьогодні Мінфін запозичив близько 7.5 млрд грн і майже половину з них склали кошти від розміщення облігацій номінованих у гривні. Поряд з короткостроковими гривневими інструментами, учасники аукціону придбали 5-річних ОВДП на понад 0.73 млрд грн, а також валютних облігацій на майже 0.14 млрд доларів США. При цьому, ставки відсікання за гривневими інструментами зросли на короткому кінці кривої лише на 50 б.п., а за 5-річним інструментом емітент прийняв заявки за ставкою 15.80%. Однак Мінфін задовольнив лише найдешевший попит, що склав майже 63% від загального його обсягу.

Дохідності попиту на 3-місячні облігації досягали 17.50%, але емітент вирішив задовольнити лише чотири з дев’яти заявок та відхилив 40% попиту на ці ОВДП. Були прийняті лише заявки з мінімальним рівнем дохідності, що становила 16.50%. У той же час, за піврічними облігаціями було задоволено лише 39% попиту, поданого у шести з 18 заявок. Дохідності досягали 17.95%, але рівнем відсікання за цими інструментами було встановлено ставку 16.50%.

Попит на 9-місячні та річні облігації також був значним і Мінфін задовольнив трохи більше його половини. Ставки відсікання було встановлено на близьких до коротших інструментів рівнях – 16.50% та 16.40% відповідно. А от попит на 9-місячні ОВДП був найбільшим серед інструментів з терміном обігудо одного року і досягав 1.63 млрд грн за номінальною вартістю.

Що стосується 5-річних бондів, то за ними повторилася ситуація, як з 3-річними тиждень тому: з конкурентних заявок Мінфін задовольнив попит на мінімальному рівні і плюс весь неконкурентний попит. У заявках дохідності сягали 17.00%, але ставка відсікання була встановлена на рівні 15.80%, а неконкурентні заявки у задоволеному попиті склали більше 93%.

Що стосується валютних ОВДП, то Мінфін прийняв майже весь попит на них, що і дозволило досягнути 63% задоволеного попиту у загальному підсумку. Зокрема, з 31 млн доларів попиту на 2-річні інструменти Мінфін задовольнив 25.63 млн дол за номіналом, а попит на 12-місячні облігації -- у повному обсязі, розмістивши 117.02 млн доларів цих бондів. Ставки відсікання за ними були близькими, на рівні 5.40% та 5.30% відповідно.

Отже, Мінфін сьогодні перевершив надходження від усіх попередніх цьогорічних аукціонів, залучивши близько 7.5 млрд грн до бюджету, що склало біля 60% надходжень від розміщення ОВДП з початку року. При цьому було зроблено спробу продемонструвати, що значне підвищення ставок не є бажаним для бюджету і емітент намагатиметься позичати кошти за мінімально можливою вартістю. Значний попит та суттєвий діапазон ставок посприяли такому розвитку ситуації і більшість попиту на гривневі облігації (понад 54% від усього) було відхилено.

Тож наступного тижня можна очікувати від Мінфіну схожої поведінки, і результат розміщення залежатиме більше від рівня мінімальних ставок попиту. Цілком імовірно, що заявки, які перевищуватимуть сьогоднішні рівні відсікання, будуть відхилені, а розміщення можуть бути скасовані. Отже можна очікувати, що крива залишиться на рівні 16.50% для короткострокових ОВДП, а за 2- і 3-річними інструментами крива зміститься на рівень 16.20-16.30%, якщо за такими рівнями буде наявний попит.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.