Державні облігації

Дохідності ОВДП незмінні

Міністерство фінансів продовжує залучати до бюджету кошти, поповнюючи казну дуже потрібним на початку року фінансовим ресурсом. Однак робить це Мінфін за досить високою ставкою, яка переважно знаходиться на рівні 16.00%. Сьогодні основний попит був поданий за ставками 16% річних, аналогічно до попередніх розміщень, -- і був повністю задоволений. Емітент відмовився задовольнити за цією ставкою лише невеликий обсяг за 9-місячними ОВДП.

На 3-місячні та піврічні облігації Мінфін зібрав левову частку попиту цього попиту, 75% від загальної суми заявок за номінальною вартістю. Дохідності на ці інструменти були очікуваними, всі конкурентні заявки були подані за єдиним рівнем у 16.00%, як і на попередніх розміщеннях аналогічних інструментів. Тому весь цей попит було задоволено у повному обсязі, що дозволило залучити до бюджету 1.29 млрд грн.

Рішення щодо 9-місячних ОВДП було аналогічним до минулого аукціону: Мінфін задовольнив лише попит, що був поданий за нижчою ставкою, на рівні 15.75%. Відхилено було три з шести заявок, але тільки на 82.64 млн грн. А від розміщення 300 млн грн цих облігацій вдалося залучити ще 0.31 млрд грн. Отже результат аукціону був цілком очікуваним.

Високий рівень ставок на первинці відповідає ситуації на ринку. На даний момент НБУ розміщує серед банків лише 300 млн 3-місячних сертифікатів щотижня і минулого разу ставка була на рівні 14.70%, а максимальний рівень попиту досягав 16.25%. Тож вільний ресурс спрямовується на придбання короткострокових ОВДП. З іншого боку, до кінця місяця Мінфін має сплатити майже 6 млрд грн за гривневими ОВДП, і тому для рефінансування цих виплат потрібно ще залучати значні обсяги коштів.

Таким чином, наступного тижня попит залишатиметься на попередніх рівнях, 15.75-16.00% і, найімовірніше, буде задовольнятися емітентом у повному обсязі. Що ж стосується більш довгострокових облігацій їх дохідність ще буде предметом торгу між учасниками ринку та Мінфіном і баланс може бути досягнутий на рівні близько 15.50% на 3-річному терміні обігу, а за 5-річними ОВДП, ймовірно, нижче.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.