Державні облігації

Гривнева крива стала рівнішою

Сьогодні на первинному аукціоні Міністерство фінансів не погодилося з точкою зору учасників розміщення і не стало слідом за Нацбанком суттєво підвищувати ставки за гривневими інструментами, вирівнявши короткий кінець кривої на рівні 16% річних. Але при цьому Мінфін відхилив більше половини попиту на ці інструменти.

Попит на 3-місячні ОВДП складався з дев’яти заявок на суму 665 млн грн, але з них було задоволено лише шість, на суму 355 млн грн та за єдиною ставкою 16.00%, тоді як за відхиленими заявками дохідності сягали 17.00%. Фактично Мінфін знизив ставку відсікання на 30 б.п..

Аналогічне і ще більш жорстке рішення було прийнято за 5-місячними ОВДП, з шести заявок було відхилено дві, але задоволено лише третину попиту на ці облігації. Хоча тут Мінфін і відхилив більше попиту та всі заявки зі ставками вище 16.00%, ставку відсікання та середньозважену було підвищено на 10 б.п., до 16.00% та 15.95% відповідно.

За валютними облігаціями не відбулось чогось неймовірного, і з 408.68 млн доларів попиту учасники ринку віддали перевагу піврічним інструментам за ставкою 5.00%, а попит на них склав понад 94%. Усі заявки на валютні ОВДП було задоволено у повному обсязі.

Таким чином, Мінфін залучив понад 11 млрд грн фінансування до державного бюджету і заодно рефінансував виплати за валютними облігаціями. Однак за умови проведення розміщення піврічних ОВДП не за фіксованою ставкою вартість запозичення можна було отримати нижчу, адже різниця з дворічними становить лише 20 б.п. Однак наразі це досить виправданий крок, який дозволить забезпечити бюджет додатковим фінансовим ресурсом. І особливо важливо, що мова йде про валютний ресурс, бо це призведе до мінімізації тиску на золотовалютні резерви.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.