Державні облігації

Крива прямує вверх

Учора Міністерство фінансів провело черговий аукціон, і щоби залучити значний обсяг фінансування вчергове підвищило відсоткові ставки за облігаціями. Стосується це, звісно, тільки гривневих ОВДП, а от зацікавленість у валютних інструментах суттєво знизилась.

Попит на доларові облігації був незначний і в одній неконкурентній заявці, а номіновані в євро отримали три заявки. Але, цей попит складав лише 3.5 млн євро, за попереднім рівнем дохідності 3.95%. Задоволення цих заявок дозволило залучити до бюджету 0.11 млрд грн.

Але найбільш цікавими були розміщення гривневих ОВДП. Загальний попит склав майже 4.17 млрд грн за номінальною вартістю, з яких 3.25 млрд було заявлено на найкоротші папери. Попит складався з 10 заявок, які були подані за ставками 15.60-16.30%, і були задоволені у повному обсязі. У підсумку, ставку відсікання було встановлено на рівні 16.30%, що на 30 б.п. вище ніж минулого тижня, а середньозважена підвищилась на 32 б.п.

За піврічними інструментами було подано п'ять заявок, на загальну суму 0.47 млрд грн зі ставками 15.40-16.00%, але задоволено було лише три, на суму 0.36 млрд грн зі ставками відсікання 15.90% та середньозваженою 15.85%.

Крім того, вперше після підвищення облікової ставки Мінфін розмістив 5-річні облігації. Попит складався, -- як і за піврічними, -- з п'яти заявок. Але задоволено було лише дві, за ставкою 15.74%, що на 74 б.п. вище ніж восени.

Отже, за підсумками аукціону Мінфін залучив значний обсяг коштів, але на короткий термін. А крім того, підвищив вартість запозичень. Вочевидь, до такого рішення призвело наближення завершення року та невиконаний обсяг фінансування. Тому не можна виключати, що наступного тижня дохідності у попиті можуть бути ще вищими. Але чи прийме їх емітент, залежатиме від запропонованого обсягу.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.