Державні облігації

Мінфін підвищує ставки

Після місяця без залучень гривневих коштів, сьогодні Мінфін погодився зі здорожчанням короткострокового ресурсу та підвищив ставки за ОВДП. Підвищення стосувалось 3-місячних та 11-місячних інструментів. Крім того, були розміщені доволі невеликі обсяги валютних ОВДП, номіновані в євро та доларах США.

Після майже річної перерви було розміщено облігації номіновані в єдиній європейській валюті на загальну суму 90 млн євро, які за поточним курсом забезпечили левову частку надходжень, майже 2.91 млрд грн. Попит на ОВДП в євро складався з чотирьох заявок. Але одна з них, на суму 2 млн євро та за ставкою 4.00% була відхилена, а весь інший попит було задоволено за ставкою 3.95% річних. Крім того, було проведене дорозміщення півторарічних доларових ОВДП, що розміщувалися минулого тижня. Сьогодні їх придбав один покупець за фіксованою ставкою 3.85% на суму 26 млн доларів, вливши до бюджету майже 0.71 млрд грн.

Що стосується гривневих облігацій, то вони надали бюджету лише 0.49 млрд грн, але щоби залучити ці кошти Мінфіну довелося підвищити ставку відсікання за 3-місячними інструментами до 16.00%, а за 11-місячними -- до 15.30%. 3-місячні облігації не пропонувались з березня цього року, а розміщувались ще минулого року, тож порівнювати дохідність можна лише з минулорічним аукціоном, коли у грудні подібні ОВДП було розміщено за ставкою на 95 б.п.нижчою. Сьогодні попит на 3-місячні облігації складався з трьох заявок з дохідностями від 15.94% до 16.00% і був повністю задоволений, а середньозважена дохідність склала 15.95%.

У той же час за майже річним ресурсом Мінфін підвищив ставку відсікання на 60 б.п. порівняно з останнім аукціоном жовтня. Місяць тому 10-місячні ОВДП було розміщено за ставками у діапазоні 14.50-14.70% і середньозваженою ставкою 14.65%. Сьогодні ж попит був від одного учасника, тож усі ставки знаходились на рівні 15.30%.

Отже, за підсумками аукціону до бюджету було залучено майже 4.11 млрд грн і основний обсяг коштів надали покупці валютних ОВДП. Їх розміщення дозволило Мінфіну зменшити відставання від плану з фінансування бюджету за борговими операціями, а підвищення ставок може активізувати попит на наступних трьох аукціонах грудня та залучити обсяг коштів близький до планового.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.