Державні облігації

Розміщення валютних ОВДП

Сьогодні Міністерство фінансів залучило до бюджету 575.09 млн доларів США, розмістивши цілу серію облігацій з термінами обігу від 490 до 546 днів за єдиною фіксованою ставкою 3.85% річних. І це на 155 б.п. нижче за дохідність дворічних облігацій, розміщених на минулому тижні. Однак розміщені сьогодні ОВДП мають можливість дострокового погашення і відсоткова ставка була оголошена емітентом.

Обсяг залучених коштів відносно рівномірно розподілився між усіма сімома випусками, по 73.01-73.38 млн доларів на кожен із шести випусків, але зі збільшеним до 135.81 млн доларів обсягом запозичених коштів за найкоротшим терміном обігу. Попит на цей випуск складався з чотирьох заявок, що були повністю задоволені у той час як решта випусків отримали лише по одній заявці. Отже, характер сьогоднішнього попиту виглядає як переважно від одного учасника, що розподілив основну суму придбаних облігацій між шістьма випусками по 73 млн доларів кожна заявка, а на сьомий випуск до нього приєдналося ще декілька бажаючих.

Що стосується гривневих інструментів, то лише одна неконкурентна заявка була подана на 3-річні ОВДП на 380 тис грн, але не була задоволена через відсутність конкурентного попиту.
Найімовірніше, сьогоднішній аукціон не матиме впливу на переважну більшість учасників ринку і на розміщенні валютних ОВДП у грудні попит буде концентруватися на звичному рівні 5.40% річних. А розміщені сьогодні облігації, найімовірніше, залишатимуться у портфелі їх покупця без активного вторинного обігу.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.