Державні облігації

Кінець депозитної лихоманки: чому в грудні варто купляти ОВДП

Аналітичне дослідження mind.ua

Підвищення Мінфіном ставок за ОВДП слідом за збільшенням облікової ставки Національним банком, а також очікування щодо можливих змін гривневої ліквідності відкривають перед інвесторами можливість отримати в грудні підвищений прибуток від вкладень у держпапери. У цілому ОВДП стають дедалі цікавішим інструментом – найбільш обізнані фізособи вже почали його активну експлуатацію.

У перспективі ставки можуть піти вниз. «Найближчий місяць – найоптимальніший для інвестування в ОВДП. Крива (ставок Мінфіну з ОВДП. – Mind) змістилася. І вона, швидше за все, зберігатиметься на цьому рівні, принаймні в найближчий місяць», – запевнив старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович фінансових журналістів у вівторок.

Експерт очікує, що вже наприкінці грудня ситуація почне змінюватися. Традиційне зростання бюджетних витрат у період перед новим роком збільшить гривневу ліквідність, чим спричинить знижувальний тиск на ставки з ОВДП. Аналогічний вплив матимуть і розрахунки Мінфіну з ОВДП, термін обігу яких завершується наступного року – інвестори перевкладатимуть кошти. У результаті Мінфін отримає можливість рухати криву прибутковості з цінних паперів униз.

Фізособи лише добирають смаку. Керівник департаменту по роботі з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital Юрій Товстенко зазначив, що попит на ОВДП був досить великим у першій половині цього року, але з другої половини почав згасати. При цьому, за його словами, несподіване для ринку підвищення облікової ставки НБУ 26 жовтня цього року з 12,50 до 13,50% призвело до того, що попит на ОВДП знизився майже до мінімуму.

«Серед основних покупців на аукціонах Мінфіну за останні два місяці в основному були іноземні інвестори, які готові нести гривневий ризик. Однак попит фізосіб на ОВДП поступово зростає, все ж таки дохідність за ними не нижча за ставки по депозитах у надійних банках, а відсутність податку на прибуток робить їх ще привабливішим інструментом», – пояснив Товстенко.

Утім, частка фізосіб у загальній структурі інвесторів поки ще дуже мала. «У 2017 році спостерігався підвищений інтерес серед фізосіб до придбання внутрішніх держбондів, але до ажіотажу ще далеко», – вважає начальник відділу цінних паперів Райффайзен Банку Аваль Олег Клімас.

Котович також зазначив, що ОВДП як більш надійний інструмент повинен мати прибутковість меншу, ніж у банківських депозитів. Але на сьогодні спостерігається «перекіс», що дозволяє отримувати більший прибуток за менш ризикованими операціями.

Ставку банків побито? «Серйозна конкуренція для депозитів. Якщо за ОВДП зараз по ринку це, грубо кажучи, 14,5–15%, то ставка за депозитом у середньому 13,3% – це надійні держбанки, 11,3% – це європейські банки при вкладах на рік. Беремо найвищий поріг: ставка 13,3% дасть нам 10,71%, якщо ми приберемо витрати на сплату податків. Ставка за ОВДП – 14,5% дасть нам 13,58% при сумі вкладу на 100 000 грн і 12,88% при 50 000 грн», – роз'яснила керівник департаменту брокерського обслуговування клієнтів групи ICU Євгенія Грищенко.

За її словами, аргументи про високі витрати при інвестуванні в ОВДП, які «з'їдають» значну частину прибутковості, – це «міф». А реальністю є фактична податкова преференція: з доходу від депозитів стягується 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, тоді як з інвестиційного і процентного доходу за ОВДП – лише військовий збір.

«Інвестувати 20 000 грн і сплачувати витрати 700 сенсу небагато. А інвестувати 100 000 грн – сенс є. Інвестування 50 000 грн – теж є сенс, теж набагато вище депозиту», – пояснила експерт.

З наявністю цієї проблеми погоджуються і в банках. «У результаті маємо борг держави, який в межах країни апріорі є найнадійнішим, прибутковість за яким вище, ніж за депозитами більшості банків, та ще й доходи від якого звільнені від оподаткування (присутній лише військовий збір в розмірі 1,5%). Таким чином, при порівнянні з депозитами – маємо одні плюси», – констатував Клімас.

Довідка: ОВДП випускаються понад 20 років. Після реструктуризації боргу 1998–2000 років графік виплат з ОВДП не порушувався жодного разу.

Валютні депозити також програють. За даними Товстенка, прибутковість ОВДП сягає рівня 15–15,5% річних у гривні за термінами від декількох місяців до трьох років, що перевищує рівень ставок за депозитами в надійних банках. По доларах США ситуація аналогічна – прибутковість ОВДП близько 4,5–5,5% річних проти близько 3ж4% річних за депозитами.

«Прибутковість депозиту в надійних банках не вища, а в багатьох навіть нижча (ставок за ОВДП. – Mind). Але на дохід від депозитів потрібно платити податок на доходи 18%. Інвестиції ж в ОВДП звільнені від нього. Тому дійсно інвестиції в ОВДП зараз цікавіші», – погодився Товстенко.

Найбільші банки, до яких звернувся Mind за коментарем, поки що утримуються від оцінки ситуації.

Недоліки. Експерти також визнали, що у інвестування в ОВДП є кілька недоліків. Наприклад, складність інфраструктури з оформлення угод на ринку цінних паперів: потрібен рахунок у цінних паперах, розрахунковий рахунок. Крім того, при вкладенні значних сум провадиться фінансовий моніторинг.

Утім, ці перешкоди доводиться долати лише одноразово. До того ж, якщо в інвестора є електронний цифровий підпис, то весь документообіг проходить по електронній пошті.

«Зі стримувальних чинників можна зазначити, що далеко не кожна фізособа розуміє, що таке ОВДП, ринок ОВДП та ціноутворення на ньому. Депозити – звичніші та зрозуміліші. Процедура придбання даного інструменту дещо складніша, ніж розміщення коштів на депозиті», – підкреслив Клімас.

Однак іноді, за оцінкою експертів ICU, вагомішим стримувальним фактором є те, що фізична особа, яка інвестує в ОВДП, має подавати податкову декларацію.

Довідка: Тарифи для фізичних осіб при інвестуванні в ОВДП

  1. Послуги брокера – торговця ЦП з купівлі/продажу ОВДП – у середньому від 100 до 500 грн за одну операцію.
  2. Послуги розрахункового банку за перерахування коштів, в залежності від банку і суми, в середньому до 1% від суми, не більше 500–2000 грн.
  3. Послуги депозитарної установи оплачуються згідно з його тарифами, найчастіше береться плата за операцію, абонплата за зберігання цінних паперів, плата за перерахування грошових коштів при виплаті доходу або погашення паперів.
  4. У разі комплексного обслуговування клієнта (торговець і депозитарна установа) послуги депозитарної установи можуть не тарифікуватися.

Первинний ринок, комісії первинних дилерів (додатково до тарифів вище):

  1. Валютні ОВДП – до 0,5% від суми покупки.
  2. Гривневі ОВДП – до 0,01% від суми покупки.​

І знову здрастуйте: нерезиденти цікавляться гривневими ОВДП. У ICU також відзначають повернення зростаючого інтересу нерезидентів до вкладення коштів у гривневі ОВДП при сформованому рівні ставок. «Знову спілкуємося з нерезидентами. Повільно, але впевнено обсяг буде рости. Інвестиції, які заходять до нас з-за кордону, демонструють, що в нас починають вірити. Вважаю, це тільки початок», – сказала Грищенко.

Товстенко підрахував, що з 16 серпня нерезиденти придбали ОВДП майже на 5,3 млрд грн: такого позитиву не спостерігалося дуже давно. «Попит інвесторів зростатиме, бо у світі спостерігається попит на високоприбуткові інструменти. Однак потрібно розуміти, що інтерес інвесторів значно обмежується тим, що ОВДП не обертатися в глобальних депозитарних системах Euroclear і Clearstream (на відміну від російських ОФЗ, наприклад) і вимагає заведення коштів інвестора до країни з подальшими ризиками повернення», – зазначив він.

Міжнародним інвесторам потрібна макроекономічна стабільність. За словами головного економіста Альфа-Банку Україна і Укрсоцбанку Олексія Блінова, у світі останнім часом склалася ситуація «великі гроші перебирають обмежені можливості»: на розвинених фінансових ринках прибутковість суверенних боргових інструментів дуже невисока.

«Із серпня 2017 року декілька банківських установ почали продавати міжнародним клієнтам ОВДП, номіновані в гривні. Зокрема, такі інструменти розміщують Citigroup і Nomura. По суті, банки купують ОВДП в Україні, а потім розміщують на світовому ринку похідні цінні папери, прив'язані до ОВДП», – зазначив Олексій Блінов.

На цьому тлі деяких інвесторів Україна приваблює як високоризикова країна з високим рівнем прибутковості. «Деякі світові фінансові гравці дуже невелику частину свого портфеля готові вкладати в гривневий інструмент, який дає прибутковість понад 10%. Однак такий інтерес може підтримуватися лише в умовах стабільності макроекономічної ситуації в Україні», – підкреслив він.

Інвестування за кордон. Керівник департаменту брокерського обслуговування ICU висловила думку, що ліміт для інвестування за кордон за електронною ліцензією НБУ доцільно підвищити – поки він встановлений на рівні $50 000 на рік, тоді як мінімум з проведення багатьох операцій стартує від $100 000.

«Було б раціонально підвищити, бо це обмежує інвестування в деякі інструменти, наприклад, в євробонди, або в папери багатьох інвестиційних фондів, де суми стартують від $100 000», – пояснила Євгенія Грищенко. Але, крім цього, за її словами, існує проблема оподаткування прибутку від вкладення в деякі зарубіжні активи при його поверненні в Україну: поки консенсус не досягнуто.

Перспективи. У Concorde Capital очікують, що найближчим часом ситуація з попитом на ОВДП багато в чому залежатиме від ліквідності банківської системи і бажання Мінфіну, а також вторинного ринку підвищити котирування, дотримуючись рішень НБУ щодо посилення монетарної політики.

«Головним чинником будуть рішення НБУ на наступних засіданнях монетарного комітету, наприклад, 14 грудня. Якщо Нацбанк і надалі посилюватиме монетарну політику, підвищуючи ставки в боротьбі з інфляцією, прибутковості за ОВДП теж зростатимуть. Якщо НБУ вирішить не підвищувати облікову ставку, то прибутковості за ОВДП можуть плавно знизитися не раніше І кварталу 2018 року під впливом нових покупок інвесторами», – прогнозує Товстенко.

 

Ознайомитись з котируваннями ОВДП та отримати відповіді на питання можна на сайті  ПФТС за посиланням.