Державні облігації

Незначні попит та запозичення

Сьогодні вперше у листопаді Міністерство фінансів здійснило залучення коштів до бюджету, однак відбулось це у незначних обсягах і лише за валютними ОВДП. На аукціоні пропонувались 11-місячні гривневі та дворічні валютні облігації. Але у підсумку розміщено було лише валютні ОВДП. Попит на гривневі інструменти був незначним, в обсязі 400 тис. грн, але за єдиною неконкурентною заявкою, яку не було задоволено через відсутність конкурентного попиту. Вочевидь, дрібний інвестор був готовий придбати облігації за будь-яким рівнем дохідності, який влаштував би емітента.

На придбання валютних ОВДП було отримано 15 заявок, але на загальну суму 87.59 млн доларів США, що більш ніж у три рази менше ніж виплати за валютними ОВДП, які будуть здійснені завтра. Заявки були подані дуже щільно, з відмінністю між максимальним та мінімальним рівнем лише в один базисний пункт, від 5.39% до 5.40%. У підсумку, після задоволення усього цього попиту, середньозважена ставка також була встановлена на рівні 5.40%. А це означає, що попит за мінімальним рівнем був незначним.

Отже, Мінфін рефінансував лише малу частину боргових виплат, які припадають на поточний тиждень. Варто відзначити, що це доволі несподівано, адже останні розміщення валютних облігацій користувалися значним попитом. Імовірно, частина коштів від погашення валютних ОВДП найближчим часом буде спрямовано на придбання гривневих інструментів, які за відносної стабільності гривні є більш привабливими. Тому існує імовірність, що попит на гривневі інструменти може зрости, в тому числі і за рахунок отриманих виплат за валютним внутрішнім боргом.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.