Державні облігації

Дохідності зросли після підвищення ставки НБУ

На першому аукціоні після підвищення Національним банком облікової ставки, дохідності первинних розміщень ОВДП зросли за усіма запропонованими випусками. Зросли як дохідності відсікання, так і середньозважені, оскільки мінімальні рівні дохідностей у заявках також знаходились вище рівня відсікання попередніх аукціонів.
Найбільше підвищення вартості запозичень відбулось за 10-місячними ОВДП, за якими ставка відсікання зросла на 35 б.п., але середньозважена зросла найбільше -- на 58 б.п. Дві заявки на ці облігації були подані за ставками 14.50% та 14.70%, в обсязі 510 млн грн за номіналом, що склало майже 46% усього сьогоднішнього попиту. Вочевидь, саме тому Міністерство фінансів прийняло рішення задовольнити обидві заявки, встановивши середньозважену ставку на рівні 14.65%. А основний попит на цей інструмент був за найвищою ставкою (орієнтовно 75% попиту на ці облігації).
Попит на 2-річні ОВДП становив 260 млн грн за номіналом і був представлений однією заявкою -- за ставкою 14.85%, що на 39 б.п. вище минулого розміщення. Ця заявка теж була задоволена у повному обсязі. За 2-річним інструментом зростання середньозваженої ставки склало 45 б.п.
Найменше вартість запозичення зросла за 3-річними облігаціями, попит на які складався з чотирьох заявок на загальну суму 350 млн грн. Діапазон ставок був невеликим, від 14.85% до 14.94%, але обсяг розподілявся ближче до мінімального рівня, тож середньозважена склала 14.88%, (на 38 б.п. вище попереднього розміщення), при ставці відсікання 14.94% (на 44 б.п. вище).

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.